Durată lectură: 7 min
era dinozaurilor

Era dinozaurilor

Era dinozaurilor sau era reptilelor, după cum este denumita era mezozoică se întinde de acum circa 251 milioane ani până acum circa 65 milioane ani. Mezozoicul înseamnă „viața mijlocie” și este precedată de Paleozoic, care înseamnă „viața antică” și succedată de Cenozoic, care înseamnă „viața nouă”. Limita inferioară a Mezozoicului este stabilită de Extincția Permian-Triasic în timpul căreia aproximativ 90% din speciile marine și 70% din vertebratele terestre au dispărut. Limita superioară a mezozoicului este staiblită de extincția Cretacic-Paleogen în timpul căreia aproximativ 75% din toate genurile au dispărut, inclusiv toți dinozaurii non-aviari.

Era dinozaurilor este împărțită în trei perioade majore de timp. Aceste perioade sunt la rândul lor subdivizate în mai multe perioade mai scurte. Toate acestea sunt ilustrate împreună cu reperele evoluționare principale în tabelul de mai jos, care arată evoluția vertebratelor mezozoice. Apar de asemenea exticțiile în masă pentru a ilustra cum noile specii evoluează pentru a ocupa nișele lăsate neocupate de speciile dispărute. Era Mezozoică a durat 180 de milioane de ani, iar dinozaurii au dominat asupra vieții terestre pentru aproape 160 de milioane din acești ani.

repere evoluționare ale erei mezozoice
perioada Perioda de timp (m.a. în urmă) Durata (m.a.)repere organismice
triasicul timpuriu251-2456 Diversificarea și răspândirea amniotelor, în special sinapside și diapside
triasicul mijlociu245-22817 Apariția pterozaurilor și a reptilelor marine sauropterigiene
triasicul târziu228-20028 Cele mai vechi broaște, broaște țestoase, crocodilieni, dinozauri, și mamifere
Extincția în masă Triasic-Jurasic Victime: majoritatea sinapsidelor care nu sunt mamifere, fitozauri, placodonti, notozauri
jurasicul timpuriu200-175,624 Răspândirea dinozaurilor carnivori și erbivori, primii crocodilieni
jurasicul mijlociu175,6-16115 Apariția dinozaurilor blindați, cu placi și a ornitopodelor, diversificarea sauropodelor
jurasicul târziu161-145,516 Dominația sauropodelor, diversificarea teropodelor, primele păsări și dinozauri cu coarne
cretacicul timpuriu145,5-10046

Diversificarea continuă a dinozaurilor, inclusiv a păsărilor, a reptilelor marine (altele decât ihtiozaurii, care au dispărut deja) și a pterozaurilor

Primele mamifere marsupiale și placentare

Apariția angiospermelor – plantele cu flori

cretacicul târziu100-65,534 Cele mai mari teropode și sauropode cunoscute, diversificarea dinozaurilor cu coarne, apariția și răspândirea hadrozaurilor, șerpilor, mozazaurilor și păsărilor moderne
Extincția în masă Cretacic-Paleogen Victime: dinozauri non-aviari, pterozauri, amoniți, toate reptilele marine cu excepția broaștelor țestoase

Triasic

era dinozaurilor - dinozauri din Triasic

Triasicul, prima perioada din era Mezozoica se întinde de acum 251 de milioane de ani până acum 200 de milioane de ani în urmă. Această perioadă este împărțită în trei sub-perioade majore.

În triasicul timpuriu, acum 251-245 milioane de ani, Pământul tocmai asistase la o extincție în masă, 95% din toate formele de viață dispărând. Cele mai întâlnite forme de viață de pe uscat au fost: sinapside (strămoșii mamiferelor), amfibieni și tetrapode.

Triasicul mijlociu, acum 245-228 milioane de ani, a cunoscut începuturile destrămării supercontinentului Pangaea în continente mai mici și extinderea oceanului Tethys. Ecosistemele, algele, bureții, coralii și crustaceele și-au revenit dupa extincția de la sfârșitul Permianului și noi reptile marine au evoluat, cum sunt ihtiozaurii și notozaurii. Pe uscat, pădurile de pini s-au dezvoltat la fel și țânțarii și musculițele. Reptilele au început să crească în dimensiuni, astfel apărând primii crocodilieni și dinozauri.

În Triasicul târziu, după evoluția înfloritoare din Triasicul mijlociu, a urmat o încălzire a climei, ce a dus la o evoluție accelerata a dinozaurilor pe uscat, apariția primilor pterozauri și a primelor mamifere. Aceste modificări ale climei au dus la o altă extincție în masă cunoscută ca extincția Triasic-Jurasic.

Jurasic

era dinozaurilor - dinozauri din Jurasic

Jurasicul, perioada mijlocie din era Mezozoică, se întinde de acum 200 de milioane de ani până acum 146 de milioane de ani în urmă. Această perioadă este împărțită în trei sub-perioade majore.

În Jurasicul timpuriu, clima era tropicală, mult mai umedă decât în prima perioadă a erei Mezozoice. În oceane, plesiozaurii, ihtiozaurii și amoniții se regăseau în abundență. Pe uscat, dinozaurii și alți arhozaurii (clasa de reptile din care fac parte și dinozaurii) au devenit specia dominantă. Teropode ca Dilophozaurul se aflau în vârful lanțului trofic. Primii adevărați crocodili au evoluat, împingând amfibienii mari până aproape de dispariție. Între timp, au evoluat primele cu adevărat mamifere. Acestea au rămas de dimensiuni relativ mici, dar s-au răspândit pe scară largă.

Jurasicul mijlociu se întinde de acum 175 de milioane de ani până acum 161 de milioane de ani. Pe durata acestei perioade, dinozaurii au prosperat, trăind în turme uriașe de sauropode, cum sunt brahiozaurul și diplodocusul, populând preriile cu ferigi și fiind urmăriți de mulți noi prădători cum e Alozaurul. Pădurile de conifere constituiau o mare parte din pădurile de la acea vreme. În oceane, plesiozaurii erau destul de des întâlniți, iar ihtiozaurii au prosperat. Aceasta a fost cea mai de succes perioadă a reptilelor.

Jurasicul târziu se întinde de acum 161 de milioane de ani până acum 145 de milioane de ani. În timpul acestei perioade, evoluează primii avialani precum Arheopterix (strămoșul păsărilor din zilele noastre) din dinozaurii mici coelurozaurieni (cladă conținând teropodele mai strâns legate de păsări decât de carnozauri). Creșterea nivelului mării a deschis calea maritimă a Atlanticului, care s-a lărgit continuu pană astăzi. Masele terestre despărțite au oferit oportunitatea diversificării dinozaurilor.

Cretacic

era dinozaurilor - viata in Cretacic

Cretacicul este cea mai lungă perioadă din era Mezozoică, dar este împărțită în doar două perioade majore. Această perioadă a fost una cu un climat relativ cald, rezultând un nivel ridicat al mării care a creat numeroase mări interioare puțin adânci. Aceste oceane și mări erau populate cu reptile marine și amoniți dispăruți acum, în timp ce dinozaurii continuau să domine pe uscat. Lumea era lipsită de gheață și pădurile se extindeau până la poli. În acest timp, au apărut noi grupuri de mamifere și păsări.

Cretacicul timpuriu se întinde de acum 145 până acum 100 de milioane de ani în urmă. În acea perioadă a avut loc expansiunea mărilor și, ca urmare, declinul și dispariția sauropodelor laurasiatice. Alți dinozauri au apărut pentru a umple spațiile goale din ecosisteme pe care le-a lăsat în urmă extincția minoră Jurasic-Cretacic, precum Carcharodontozaurul și Spinozaurul.

Anotimpurile au reînceput să se manifeste, iar polii s-au răcit sezonier, dar unii dinozauri locuiau încă în pădurile polare pe tot parcursul anului, cum ar fi Leaellynazaura (un dinozaur ornitopod, polar, australian) și Muttaburrazaurul (dinoazaur ornitopod, iguanodontian, australian). Polii erau prea reci pentru crocodili, aceștia devenind ultima cetate pentru amfibienii mari, precum Koolasuchus. Pterozaurii au devenit mai mari pe măsură ce au evoluat genuri precum Tapejara (un pterozaur brazilian) și Ornithocheirus (un pterozaur ale carui fosile s-au găsit în Marea Britanie).

Mamiferele au continuat să-și extindă gama: eutriconodontii au dat naștere unor prădători destul de mari, de genul lupului, precum Repenomamus și Gobiconodon, primii terieni (care nasc pui vii) au început să se extindă în metaterieni (marsupiale) și euterieni (placentare), iar multituberculatele cimolodontice (rozătoare) au devenit obișnuite. Au apărut și au început să se diversifice rapid plantele cu flori, devenind grupul dominant de plante de pe Pământ până la sfârșitul Mezozoicului, coincident cu declinul și dispariția grupurilor de gimnosperme larg răspândite.

Cretacicul târziu se întinde de acum 100 până acum 66 de milioane de ani în urmă. Această perioadă a prezentat o tendință de răcire care a continuat și în era Cenozoică. În cele din urmă, tropicele au fost restrânse la ecuator, iar zonele de dincolo de liniile tropice au cunoscut schimbări sezoniere extreme, în ceea ce privește vremea. Dinozaurii au prosperat, încă, deoarece noile specii precum Tiranozaurul, Ankilozaurul, Triceratopsul și hadrozaurii au dominat lanțurile trofice.

În oceane au dominat mosazaurii, ocupând rolul ihtiozaurilor, care, dispăruseră. Deși pliozaurii, de asemenea, au dispărut, plesiozaurii cu gât lung, precum Elasmozaurul, au continuat să prospere. Plantele cu flori au devenit cu adevărat dominante pentru prima dată. Numarul pterozaurilor a scăzut din motive puțin înțelese. Păsările au devenit din ce în ce mai comune și s-au diversificat într-o varietate de forme. Deși mici ca dimansiune, hesperornitele marine au devenit relativ mari și fără abilitatea de a zbura, adaptate vieții în larg.

Metaterienii și euteriul primitiv au devenit, de asemenea, obișnuiți și au produs chiar și genuri mari și specializate precum Didelphodon și Schowalteria. Cu toate acestea, mamiferele dominante erau multituberculate, cimolodonti în nord și gondwanatheres în sud. La sfărșitul erei Mezozoice, erupțiile vulcanice otrăveau atmosfera. Pe măsură ce acest lucru a continuat, se crede că un asteroid mare s-a ciocnit cu Pământul în urmă cu 66 de milioane de ani, într-un eveniment cunoscut sub numele de Extincția Cretacic-Paleogen, al cincilea și cel mai recent eveniment de extincție în masă, în care 75 % din viață a dispărut, inclusiv toți dinozaurii non-aviari. Era Mezozoică s-a încheiat în acel moment.

Articole populare:

Linkuri utile:

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>