Specii de dinozauri

S-au descoperit până în prezent peste 1000 de specii diferite de dinozauri, începând cu giganticele sauropode erbivore și terminând cu prădătorii carnivori.
Cartea Dinozaurilor

Acest spectaculos ghid vizual te va pune față în față cu uimitorii dinozauri și cu multe alte creaturi preistorice extraordinare. Vei afla cât de mari erau, cum trăiau, ce mâncau, cum se apărau și multe alte lucruri!
Cartea Dinozaurilor, cu peste 1.000 de imagini incredibile și sute de informații fascinante, îți va prezenta uimitoarea diversitate a ființelor preistorice.
Categoria: Atlase, Enciclopedii copii
Vârsta: +10 ani
Autor: John Woodward
Nr. pagini: 208
An apariție: 2020
Format: 285 x 225 x 19 mm
Ediție: cartonată
Comandă acum!Dinozauri A-Z
În această secțiune, caută după dinozaurul favorit sau vezi diverse specii de dinozauri prin imagini reprezentative cu acestea. Găsește legături către articole din Blog cu mai multe detalii despre aceste specii de dinozauri.
Afișează dinozaurii după:
Galerie Dinozauri
o opțiune din meniu!
- cu armură ca Anchilozaur
- cu cap de piatră ca Pachycephalosaurus
- cu gât lung ca Diplodocus
- cu cap de rață ca și Corythosaurus
- cu corn ca Triceratops
- cu plăci verticale de-a lungul spatelui și țepi pe coadă ca Stegozaur
- cu pene ca Arheopterix
- carnivori uriași ca Spinozaur și Tiranozaur
Set 6 figurine dinozauri Papo

Cu aceste figurine cei mici își dezvoltă imaginația și creativitatea, prin povești fantastice.
De la prima idee până la producție, fiecare jucărie Papo este fabricată în Franța, la cele mai înalte standarde de calitate. Fiind pictate manual, atenția la detalii a figurinelor este recunoscută în întreaga lume. De aproape 25 de ani, Papo îi ajută pe copii să crească și să descopere lumea din jurul lor.
Într-o epocă a consumului în masă și a mărfurilor de unică folosință, Papo continuă să producă jucării de calitate, care durează în timp și pot fi transmise din generație în generație.
Categoria: Figurine
Nr. piese: 6
Vârsta minimă: 3 ani
Brand: Papo
Țara de origine: Franța
Material: Plastic
Culoare: Multicolor
Vezi detaliiClasificare specii de dinozauri
În imaginea de mai jos este prezentată clasificarea generala a dinozaurilor printr-o schemă simplificată.

Imaginea de mai jos ilustrează clasificarea generala a dinozaurilor printr-o schemă detaliată.

Lumea Dinozaurilor

Lumea dinozaurilor. Scene atât de reale încat parcă ai fi acolo!
Află ultimele vești din lumea dinozaurilor! Chiar avea fiorosul T. rex pene? Cum a fost revizuită clasificarea dinozaurilor? Oare chiar au dispărut sau trăiesc în continuare sub forma păsărilor actuale? Vei afla din această enciclopedie toate răspunsurile la aceste întrebari și nu numai!
Descarcă aplicația gratuită și bucură-te de peste 30 de filmulețe excepționale!
Categoria: Atlase, Enciclopedii copii
Vârsta: +10 ani
Autor: Marcus Johnson
Nr. pagini: 64
An apariție: 2018
Format: 295 x 235 x 12 mm
Ediție: cartonată
Comandă acum!Dinozaurii au apărut în Triasic, acum aproximativ 245 de milioane de ani. Primii dinozauri erau carnivore bipede de dimensiuni moderate, cum sunt dinozaurii primitivi Eoraptor și Herrerasaurus. Însă, până la sfârșitul Triasicului, apăruseră erbivore mari pe patru picioare ca Plateosaurus.

Pe parcursul Jurasicului și Cretacicului, dinozaurii s-au diversificat într-o mare varietate de carnivore mari și mici, erbivore masive, mici mâncători de plante specializați și rapizi, și specii blindate cu mari plăci osoase, coarne, carapace și cozi în formă de bâtă. Acestă mare diversificare arată cât de mult succes au avut dinozaurii în perioada în care au trăit, respectiv Era Mezozoică.
Dinozaurii fac parte din clada dinosauria. În biologie, o cladă reprezintă un grup de organisme despre care se crede că au evoluat dintr-un strămoș comun și care sunt mai strâns înrudite cu membrii aceluiași grup decât cu alte organisme. Aceste grupuri sunt recunoscute prin împărtășirea unor caracteristici unice care nu erau prezente la strămoșii îndepărtați. Denumirea de Dinosauria, care înseamnă "șopârlă înfricoșătoare", a fost dată de anatomistul Richard Owen în anul 1842. Acesta a grupat trei animale preistorice cunoscute la acea vreme: Megalosaurus, Iguanodon și Hylaeosaurus ce aveau ciudate trăsături comune.
Clasificarea dinozaurilor are la bază împărțirea acestora în două mari grupe. Principala diferență dintre cele două grupe constă în configurația bazinului. În primul rând pe această distincție, biologul englez H.G. Seeley a stabilit cele două ordine de dinozauri și le-a numit Saurischia („șolduri de șopârlă”) și Ornithischia („șolduri de pasăre”) în 1887. Această diferențiere este menținută și astăzi.

Etimologia din spatele celor două nume: „șold de pasăre” și „șold de șopârlă”, este destul de confuză, întrucât unii dinozauri din ordinul saurischia din clasificarea dinozaurilor aveau șolduri asemănătoare păsărilor, iar șoldurile ornitischienilor erau oarecum asemănătoare păsărilor datorită evoluției convergente, nu datorită originii comune. Se pare că păsările provin din dinozauri saurischieni, dar au un pubis inversat, așa cum au ornitischienii.
La fel ca la toate animalele cu patru picioare, pelvisul dinozaurilor avea o structură formată din trei oase separate (ilion, ischion și pubis). Ilionul era atașat la coloana vertebrală, iar pubisul și ischionul erau dedesubt, formând o placă osoasă robustă. În centrul fiecărei plăci se afla o cavitate a șoldului, numită acetabul. Acetabulul era orientat spre exterior și era deschis în centrul său pentru articulația coapsei.
În cazul ordinului saurischia din clasificarea dinozaurilor, cele trei oase ale pelvisului se întrepătrundeau între ele doar în dreptul articulației șoldului, în locul în care piciorul posterior întâlnește șoldul. Acestea combinate au prezentat un contur triunghiular așa cum se vede din lateral, cu pubisul extinzându-se în jos și înainte și ischionul fiind proiectat în jos și înapoi de la acetabulul șoldului.

Ilionul masiv a format o placă de os verticală de care erau atașați mușchii bazinului, piciorului din spate și cozii. Pubisul era robust și se termina de obicei într-o structură pronunțată în formă de cizmă (probabil pentru atașarea musculară) care s-a atașat solid de ischion, care era în partea opusă. Ischionul era mai puțin robust decât pubisul. Au existat variații minore în această structură între diferiții saurischieni.
În cazul ordinului ornithischia din clasificarea dinozaurilor, pelvisul a fost construit din aceleași trei oase de fiecare parte a vertebrelor sacrale, de care erau atașate. Două dintre cele trei oase se mișcau, paralel unul cu altul, în jos și înapoi, separat de articulația șoldului. Profilul lateral al bazinului era destul de diferit de cel al saurischienilor, care avea o lamă a ilionului lungă, dar joasă și o structură ischion-pubis modificată dedesubt. Aici ischionul lung și subțire s-a extins înapoi și ușor în jos de la acetabul. Osul pubis lung și subțire, aflat dedesubt și paralel cu ischionul, s-a extins posterior.
Configurația rezultată seamănă superficial cu cea a păsărilor, al căror pubis subțire se extinde înapoi sub ischionul mai mare. Se consideră că aceste diferențe anatomice reflectă diferențe importante în aranjamentele musculare din șolduri și picioarele din spate ale acestor două grupe de dinozauri.
În clasificarea dinozaurilor, ambele grupe de dinozauri includeau câteva familii diferite de dinozauri. Aproximativ 55% din dinozauri au fost Saurischieni, iar 45% Ornitischieni. În ambele grupe existau unii dinozauri care umblau pe două picioare și alții care pășeau pe toate cele patru.

Saurischienii erau prădători carnivori și erbivori, având un mod de viață diferit de Ornitischieni. Ornitischienii se hrăneau cu plante și aveau în plus un șir de oase fără zimți pe partea din față a țestei, acoperită cu un cioc cornos, care îi ajuta la culesul frunzelor. Ambele grupe includeau dinozauri pitici care erau mai mici de un metru. Cei mai mari dinozauri Saurischieni - Sauropodele, aveau o lungime de 40 de metri, cum este Supersaurus, iar Ornitischienii erau mai ușori si aveau o lungime de 15 metri, cum este Shantungosaurus.
Articole populare:
De ce au dispărut dinozaurii? 12/02/2021
Era dinozaurilor 12/02/2021
Blindatul Anchilozaur 02/03/2021
Ferocele Alozaur 24/02/2021
Arheopterix aripa antică 17/04/2021
Ce sunt dinozaurii? 27/01/2021