Durată lectură: 4 min
de ce au disparut dinozaurii

De ce au dispărut dinozaurii?

La sfârșitul Cretacicului s-a produs una dintre cele mai dramatice extincții în masă pe care Pământul a văzut-o vreodată. Dar, de ce au dispărut dinozaurii? Fosilele arată că, în primii 175 de milioane de ani ai existenței lor, dinozaurii au luat o varietate foarte mare de forme pe măsură ce mediul s-a schimbat și au evoluat noi specii care erau adaptate acestor noi condiții. Dinozaurii care nu au reușit să se adapteze au dispărut.

Dar, cu 66 de milioane de ani în urmă, într-un timp relativ scurt, dinozaurii, cu excepția păsărilor au dispărut complet. Multe alte animale, de asemenea, au dispărut, inclusiv pterozaurii și reptilele marine mari. Deși numărul speciilor de dinozauri era deja în scădere, această dispariție sugerează că un eveniment catastrofal brusc a dus la dispariția dinozaurilor. Ceva a provocat ca schimbările nefavorabile pentru mediu să se producă mai repede decât s-ar fi putut adapta viețuitoarele din acea vreme și justifică de ce au dispărut dinozaurii.

De ce au dispărut dinozaurii? – Cauzele principale

Natura exactă a acestui eveniment catastrofal este încă deschisă dezbaterilor științifice. Dovezile sugerează că un impact cu un asteroid a fost principala cauză. Această teorie a fost enunțată în 1980 de fizicianul Luis Walter Alvarez. Se crede că asteroidul avea o lățime cuprinsă între 10 și 15 kilometri, dar viteza coliziunii sale a cauzat crearea unui crater mult mai mare, cu diametrul de 150 de kilometri, al doilea crater ca mărime de pe planetă.

Impactul, care a dus la dispariția dinozaurilor, a aruncat cantități uriașe de resturi în aer și a provocat valuri masive. Există, de asemenea, dovezi ale unor incendii substanțiale din acel moment al istoriei. Este posibil să fi fost implicate și erupții vulcanice care au provocat schimbări climatice la scară largă, împreună cu modificări graduale ale climatului Pământului care s-au produs de-a lungul a milioane de ani.

Aproximativ 75% dintre animalele Pământului, inclusiv dinozaurii, au murit în același moment. Asteroidul a lovit cu viteză mare și efectiv s-a vaporizat, creându-se un crater foarte mare. Astfel, în zona imediată, a avut loc o devastare totală. Un val imens de explozie și un val de căldură s-au propagat, aruncând cantități mari de materiale în atmosferă. A fost trimisă funingine în toată lumea, care nu a blocat complet Soarele, dar a redus cantitatea de lumină care a ajuns la suprafața Pământului. Deci, a avut un impact asupra creșterii plantelor.

Acest lucru a influențat întreg lanțul trofic, provocând prăbușirea ecosistemului. Reducerea vieții plantelor a avut un impact uriaș asupra capacității de supraviețuire a erbivorelor, ceea ce, la rândul său, a însemnat faptul că și carnivorele ar fi suferit din cauza găsirii din ce in ce mai greu a hranei. Sezoanele de reproducere ar fi fost mai scurte și condițiile mai dure. Toate ființele vii ar fi fost într-un mod afectate, atât pe uscat, cât și în ocean.

de ce au dispărut dinozaurii - momentul impactului cu asteroidul

Doar impactul cu asteroidul nu poate justifica de ce au dispărut dinozaurii. Înainte de impact, Pământul se confrunta cu o perioadă de schimbări climatice. Acest lucru făcea lucrurile mai grele pentru viața de pe planeta noastră. De asemenea, în ceea ce este acum India centrală, a existat o activitate vulcanică substanțială care, deși nu are legătură cu impactul asteroidului, a provocat probleme proprii. Timp de două milioane de ani a avut loc o imensă activitate vulcanică, care a aruncat gaze în atmosferă și a aveut un impact major asupra climei globale.

Au existat și schimbări pe termen mai lung. Continentele se despărțeau unele de altele, creând oceane mai mari, care au schimbat tiparele sistemului climatic din întreaga lume. Acest lucru a avut, de asemenea, un efect puternic asupra climei și vegetației.

Ultimii dinozauri non-aviari trăiau într-un moment de schimbare a mediului, unele procese începând cu milioane de ani înainte de dispariția dinozaurilor. Asteroidul a fost ultima lovitură. În timpul evenimentului de extincție de la sfârșitul Cretacicului, plantele au fost mai puțin afectate decât animalele, deoarece semințele și polenul lor pot supraviețui perioadelor dure pentru mai mult timp. După dispariția dinozaurilor, plantele cu flori au dominat Pământul, continuând un proces care începuse în Cretacic și continuă să aibă loc și astăzi. Toate animalele terestre care cântăresc peste 25 de kilograme au dispărut.

Oricare ar fi cauzele, care argumentează de ce au dispărut dinozaurii, uriașa extincție care a pus capăt erei Mezozoice a lăsat goluri în ecosistemele din întreaga lume. Acestea au fost ulterior ocupate de singurii dinozauri care au supraviețuit (păsările) și de mamifere, ambele continuând să evolueze rapid.

Articole populare:

Linkuri utile:

Comentarii:

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>