Durată lectură: 3 min
de ce pterozaurii nu sunt dinozauri

De ce pterozaurii nu sunt dinozauri?

Primele animale vertebrate care au putut zbura și primele după insecte care nu doar au sărit în aer sau doar au planat, ci au bătut din aripi pentru a genera portanță, au fost pterozaurii. Aceste reptile zburau cu ajutorul unor aripi din piele, atașate degetelor extrem de lungi. Au reușit să-și controleze temperatura corpului cu o acoperire fină de puf asemănător părului. Pterozaurii au dispărut aproximativ odată cu dinozaurii, la sfârșitul Cretacicului.

Figurină Papo Quetzalcoatlus

quetzalcoatlus figurina papo

Dezvoltă imaginația și creativitatea copilului tău. Pentru copii cu vârsta de peste 3 ani.

Brand: Papo

Lungime: 19 cm

Lățime: 14 cm

Înălțime: 8.8 cm

Comandă acum!

Pterozaurii erau carnivori, hrănindu-se mai ales cu pești și animale mici. Mulți au avut gheare încovoiate și dinți ascuțiți pe care le-au folosit pentru a-și prinde prada. Aceștia au evoluat la sfârșitul Triasicului, cu 70 de milioane de ani înainte ca prima pasăre cunoscută, Arheopterix să fi aparut. Pterozaurii variau de la specii mici, de mărimea unei mierle, până la cele mai mari zburătoare ce au trăit vreodată.

Aceste reptile erau, la fel ca dinozaurii, arhozauri. Arhosauria este un grup divers de reptile care este divizat în două subsecțiuni majore: Pseudosuchienii reprezentați de crocodili și rudele lor apropiate pe de o parte și Avemetatarsalieni reprezentați de dinozauri, pterozauri și rudele lor cele mai apropiate pe de altă parte.

Principala diferență dintre pterozauri și dinozauri

Privitor la Avemetatarsalia, articulația gleznei unui membru al acestei încrengături este ușor diferită față de ceilalți membri ai grupului Arhosauria. O secțiune de os care ar fi făcut parte din piciorul timpuriu al unui crocodil face parte dintr-un membru timpuriu al piciorului grupului Avemetatarsalia. Acest lucru face piciorul să funcționeze într-un mod ușor diferit, un mod care poate fi exploatat pentru a ridica picioarele din spate și a folosi brațele din față pentru a apuca, merge sau zbura.

Există și alte caracteristici distinctive, inclusiv metatarsianele alungite, gâtul mai lung și picioarele construite diferit, dar glezna este elementul important. Această structură a gleznei a fost împărtășită de fiecare animal din grupul Pterosauria. Dar, ca să fim corecți, pterosaurii nu și-au folosit prea mult gleznele. Spre deosebire, grupul Dinozauria, a avut tot felul de îmbunătățiri ale membrelor, de la o creastă pe humerus până la tibia cu „capătul distal subrectangular extins transversal”.

pterozauri uriasul Quetzalcoatlus

O scindare majoră este evidentă la baza grupului Avemetatarsalia. Pe de o parte sunt dinozaurii și rudele lor cele mai apropiate, iar pe de de altă parte sunt pterozaurii. Pterozaurii erau o rudă îndepărtată a dinozaurilor, cu care împărtășeau un strămoș reptilian comun, care a trăit acum aproximativ 240 de milioane de ani. Dinozaurii sunt caracterizați prin trăsături distinctive ale scheletului, inclusiv o deschidere asemănătoare unei ferestre în pelvis unde se leagă osul coapsei. Pterozaurii nu au această articulație și au propriile caracteristici unice, cum ar fi degetul al patrulea foarte lung cu care își susțin aripile, iar la fel ca păsările, pterozaurii aveau oase ușoare și goale.

Deci, care este diferența dintre pterozauri și dinozauri? O mulțime de modificări ușoare, dar specifice ale oaselor piciorului.

Articole populare:

Linkuri utile:

Lasă un comentariu

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>